Akupunktur och graviditet

Akupunktur kan göra det lättare att bli gravid. Omfattande studier som gjorts av docent Elisabeth Stener-Victorin har visat att akupunktur har effekt på cirkulationen i livmoder och äggstockar.

Akupunktur i anslutning till en IVF rekommenderas av många kliniker och ökar chansen till graviditet enligt deras egen forskning. Anledningen är att akupunkturen ökar cirkulationen i livmoder och äggstockar samt att ägglossnings- och hormonrubbningar stabiliseras. Akupunkturen har även en anti-stress effekt (som tidigare nämnts) vilket ökar kvinnans välbefinnande och lugn samtidigt som hon känner sig gladare och mer harmonisk. 

Viktigt att tänka på om du försöker bli gravid är att undvika NSAID preparat såsom Ipren mfl. pga dess progesteronhämmande effekt.

Progesteron krävs för en fullgången graviditet. Det ombildar livmoderns slemhinna (endometriet) till en sk sekretorisk slemhinna som tillåter implantation av det befruktade ägget. Den höga mängden progesteron ser dessutom till att slemhinnan stannar kvar i livmodern vilket naturligtvis är avgörande för en fullgången graviditet. Progesteron har fler funktioner relaterade till graviditet. Det verkar hämmande på immunförsvaret för att kvinnans kropp inte ska stöta bort fostret. Det stimulerar till bildandet av mjölkbildande celler i brösten. Det gör att muskulaturen i livmodern slappnar.

0